DailyOps

Nederlands Instituut voor Lastechniek

Van demo tot spin in het web bij het NIL

Of we in één dag een werkende demo kunnen maken voor het inschrijfproces van kandidaten van de las-examens bij het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Inclusief front-end voor de kandidaten met verschillende validatiestappen en een backend waarin de examens en de kandidaten beheerd konden worden. Natuurlijk kunnen we dat!

Wat begon met een demo, is nu de centrale tool voor de medewerkers en klanten van het NIL waarin alle kritieke bedrijfsprocessen draaien. Met koppelingen met bestaande software om de handmatige stappen zoveel mogelijk te automatiseren en optimaliseren.

Over het NIL

Het NIL is een onafhankelijke stichting die al meer dan 80 jaar de collectieve belangen behartigt van bedrijven, instellingen en personen die werken op het gebied van lassen, lijmen en permanente verbindingstechnieken.

Transformatie naar digitale organisatie


In 2018 is het NIL begonnen om het examenbureau op een efficiënte manier in te richten. Tim Liefaart, manager onderwijs, vertelt hierover:

‘Ik richt me vooral op de organisatie rondom diplomeren en certificeren. Per jaar examineren wij circa 6.000 lassers voor hun handvaardigheidsdiploma en circa 600 lastechnici voor hun kaderdiploma. Tel daarbij op dat wij ook lassers certificeren en kadercertificaten verstrekken, dan kun je je voorstellen dat dit een enorme hoeveelheid werk oplevert. Daarnaast moeten wij ook voldoen aan de Europese en internationale eisen van het EWF en het IIW en houden wij toezicht op de kwaliteit van de geboden opleidingen door middel van een systeem van erkende opleidingsinstellingen. Nu gebeurt dit nog door middel van veel handwerk, we moeten de komende jaren de stap zetten naar een digitale organisatie.’

Van formulier naar geoptimaliseerde workflow


Case NIL

Tim Liefaart legt uit dat een proces zoals het versturen van een certificaat aan een deelnemer nog via met de hand ingevulde formulieren verliep. Dit vaak met onleesbare- of ontbrekende informatie en vertraging tot gevolg.

Zonder een goede digitale omgeving ging er ongeveer 40 uur aan kostbare tijd per week verloren aan haperingen in het proces. Tim wist dat zijn team een goede oplossing nodig had om de onnodige frustratie en het tijdverlies op te lossen.

DailyOps heeft ervoor gezorgd dat de meest kritieke processen binnen enkele sprints op het low-code systeem van Betty Blocks draaiden. Inmiddels is het systeem wegens succes uitgegroeid naar een spin in het web waarop ook de ledenadministratie en de financiële administratie draait.

Share by: